Kirjaudu

Käyttäjien kertomaa: Digitaalisille palveluille on kysyntää

Julkaistu:

Katri Myllykoski on tyypillinen etämetsänomistaja. Hänelle kertyy Helsingistä matkaa omalle metsäpalstalle Saarijärvelle yli 300 kilometriä. Kiinnostus metsänhoitoon sai vauhtia, kun hän joitain vuosia sitten lunasti perintömetsät muilta osakkailta itselleen. Myllykoski on vasta hiljattain tutustunut Kuutioon, mutta on sen tarpeellisuudesta jo vakuuttunut.

"Ajasta ja paikasta riippumattomille digitaalisille palveluille on kysyntää. Etämetsänomistajia tulee lisää, ja metsänhoitoon liittyviä palveluja pitää pystyä hoitamaan erilaisilla päätelaitteilla sen sijaan, että joutuisi aina matkustamaan paikan päälle", Katri Myllykoski sanoo.

Myllykosken mukaan puukaupan ongelmaksi usein mainittu pieni tilakoko ei kerro koko totuutta. Hänen mielestään tilakokoa suurempi ongelma löytyy pienistä kuvioista. Esimerkiksi Saarijärven kaskenpolttohistoria näkyy isoillakin tiloilla pieninä kuvioina, mikä vaikeuttaa puukauppaa ja korjuuta.

Pienet kuviot ja leimikoiden hankala saavutettavuus karkottavat helposti puunostajia, mutta Kuutio tuo helpotusta ongelmaan. Pienillekin erille löytyy kysyntää, kun tarjouspyyntö tavoittaa laajasti eri ostajatahot.

"Metsänomistajalle on iso helpotus, jos hankalillekin kohteille löytyy kysyntää. Usein olen törmännyt siihen ongelmaan, että puu ei mene kaupaksi, vaikka yleisesti puhutaan, ettei puuta saada metsästä tarpeeksi liikkeelle. Kuutio varmasti auttaa myös ostajia löytämään ja kokoamaan saman alueen kohteita yhteen", Pääkaupunkiseudun metsänomistajissa aktiivisesti toimiva Myllykoski miettii.

Hän toivoo Kuutiolta jatkossa muutakin sisältöä ja palveluita kuin pelkkää puukauppaa. Metsänhoitoon liittyvät palvelut ja markkinainformaatio tulevat ensimmäisinä mieleen.

"Metsänomistaja tekee puukauppaa aika harvoin, ellei omista satoja hehtaareja. Sen sijaan muuta metsänhoitoon ja puumarkkinoihin liittyvää tietoa ja palveluita saisi olla tarjolla nykyistä kätevämmin. Kuutioon olisi hyvä saada tarjolle metsäpalveluita varhaisperkauksesta harvennukseen ja korjuusta istutukseen. Samalla metsänomistajille voisi tarjota hintatietoa tehdyistä kaupoista ja opastusta kestävään ja vastuulliseen metsänhoitoon", Katri Myllykoski avaa toiveitaan Kuution jatkokehityksestä.

Villinä ideana hän heittää vielä ajatuksen siitä, että eikö Kuutio voisi toimia myös muun kuin ainespuun kauppapaikkana.

"Voisiko ajatella, että tarjottaisiin markkinapaikka myös muille metsän tuotteille kuten pakurikäävälle, mahlalle ja kuusenkerkälle. Niillä on kysyntää, ja näiden tuotteiden potentiaaliset myyjät ovat jo paikalla, joten tarvitaan enää ostajat", Myllykoski heittää.

 

Juttu on alunperin julkaistu Kuution vuosikirjassa 2017. 
Lue vuosikirjaa